CO TO SĄ BEZBUTLOWE DYSTRYBUTORY WODY?

Bezbutlowe POU dystrybutory wody to urządzenia, które mogą zarówno podgrzewać, schładzać jak i gazować wodę oraz dzięki naszym rozwiązaniom podawać wodę o temperaturze pokojowej tzw. system ambient. Woda do dystrybutorów pobierana jest bezpośrednio z sieci wodociągowej. Standardowo dystrybutory wyposażone są w filtry wody.

JAKIE RODZAJE DYSTRYBUTORÓW BEZBUTLOWYCH WODY MOŻEMY WYRÓŻNIĆ?

W ramach dystrybutorów bezbutlowych możemy mówić o rozróżnieniu ze względu na budowę. Będą to dystrybutory wody wolnostojące – czyli takie, które stawia się na podłodze, oraz dystrybutory nablatowe przeznaczone do postawienia przeważnie na blacie kuchennym, podobnie jak ekspresy do kawy.

Możemy też mówić o podziale ze względu na rodzaj wody jaką podają. Mogą one podawać praktycznie wszystkie kombinacje następujących rodzajów wody:

woda ambient / w temperaturze otoczenia – to przeważnie woda chłodna, podawana do kubka bez zmiany jej temperatury na wyższą lub niższą

woda zimna / schłodzona – przeważnie można regulować jej temperaturę w określonym zakresie. Najczęściej wybiera się temperatury ok. 10 stopni Celsjusza

woda gorąca / wrzątek – standardowo dystrybutor gorącej wody podgrzewa wodę do temperatury ok. 82-86 stopni. Taka temperatura to standard w dystrybutorach butlowych. Istnieje jednak wiele modeli, gdzie możemy ustawić wyższą temperaturę dochodzącą nawet do 96 stopni.

woda gazowana – system wody gazowanej jest produkowany przez naszą firmę, jest to rozwiązanie zaprojektowane przez naszych inżynierów tak by woda była idealnie nasycona CO2. 

JAK POPRAWIĆ JAKOŚĆ WODY Z SIECI WODOCIĄGOWEJ?

Woda płynąca z naszych kranów, o ile dostarczana jest przez wodociągi, pod względem bakteriologicznym musi spełniać wysokie wymagania stawiane wodzie do celów spożywczych, nie wymaga zatem uzdatniania. Przedsiębiorstwa wodociągowe mają obowiązek stale monitorować jakość dostarczanej wody. Bywa jednak, że woda płynąca z kranu może mieć nieprzyjemny zapach oraz smak. Spowodowane jest to przede wszystkim jakością instalacji jakie mamy w miastach, a także bezpośrednio w budynkach. Dodatkowo aby woda „utrzymała” swoje właściwości przez długą drogę płynącą do naszych kranów z wodociągów do jej dezynfekcji oraz konserwacji używa się związków chloru, który nadaje wodzie charakterystyczny, nieprzyjemny smak oraz zapach.

Aby prawidłowo dobrać filtry jakie należy zastosować w miejscach ujęć wody, trzeba w pierwszej kolejności poznać skład wody. Obecnie większość zakładów wodociągowych publikuje takie informacje na swoich stronach internetowych można też oddać wodę do zbadania przez akredytowane laboratorium.

Co zrobić jeśli nie odpowiada nam smak i zapach wody? W przypadku dystrybutorów filtrujących wodę najlepiej zastosować filtr mechaniczny likwidujący wszelkie osady jakie mogą powstać podczas transportu wody oraz filtr węglowy, w formie kolumny wypełnionej blokiem węglowym lub granulowanym. Filtry takie montuje się przeważnie już bezpośrednio przed punktami poboru wody do picia. W 99% przypadków stosowanie w dystrybutorach wody filtrów wystarcza to jej prawidłowego oczyszczenia i poprawienia jej właściwości fizyko-chemicznych. W przypadku 1% gdzie woda jest bardziej zanieczyszczona stosujemy specjalistyczne filtry eliminujące już konkretne związki np. żelaza, manganu, cysty itp.

JAKI DYSTRYBUTOR WODY WYBRAĆ DO FIRMY

Dystrybutory wody dla firm to bardzo korzystne i praktyczne rozwiązanie dające wygodę i wymierne korzyści finansowe. Dokonując wyboru urządzenia należy zwrócić uwagę na cenę, funkcjonalność jak i wygląd dystrybutora, który stanie się również elementem wystroju wnętrza naszej przestrzeni biurowej.

Jaki dystrybutor wody?

Systemem coraz częściej wybieranym do firm jest rozwiązanie, które wykorzystuje wodę z sieci wodociągowej. Jest to rozwiązanie, które zapewnia zawsze świeżą i czystą wodę bez ograniczeń ilościowych. Firmy najczęściej decydują się na dzierżawę takiego dystrybutora gdyż w ramach stałej opłaty miesięcznej mają zagwarantowany montaż urządzenia oraz cykliczne serwisy konieczne do utrzymania dystrybutora w pełnej sprawności technicznej i higienicznej. Dodatkową zaletą tego systemu jest stała opłata, którą łatwo ująć w budżetach, co nie pozostaje bez znaczenia dla procesu planowania w firmie. Miesięczny koszt zapewnienia pracownikom wody pitnej jest niezwykle niski, bo podstawowe modele podające wodę zimną oraz gorącą to kwota już od ok. 70 zł miesięcznie netto czyli 2,33 zł dziennie niezależnie od ilości wypitej wody. Warto zaznaczyć, że decydując się na takie rozwiązanie klienci odzyskują cenną przestrzeń, którą do tej pory musieli przeznaczyć na magazynowanie wody.

Drugim rozwiązaniem to system butlowy, w którym woda do spożycia przechowywana jest najczęściej w butlach o pojemności 19 litrów. Jest on odpowiednim rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie nie ma dostępu do wody z sieci wodociągowej.

Ostateczny koszt wody w firmie

O ostatecznej cenie zapewnienia pracownikom wody w firmie decydować będzie kilka czynników, a te z kolei uzależnione będą od naszych preferencji i upodobań. Dystrybutory filtrujące przygotowują świeżą wodę zimną, gorącą, bez zmian temperatury a nawet gazowaną. To właśnie te elementy będą decydować o cenie urządzenia. Różnice w cenach podyktowane są również stopniem zaawansowania technologicznego oraz rodzaju użytych materiałów wykończeniowych.